Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lupa pe „magazinele de vise“
Ioana Gavrău  - Vineri, 22 Octombrie 2010
Unul a fost închis temporar și alte două au fost amendate cu aproape 30.000 lei. „Magazinele de vise“ au fost luate în vizorul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, iar comisarii Oficiului pentru Protecția Consumatorului Satu Mare sunt hotătâți să nu renunțe la controale.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi cei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, împreună cu agenţi vamali din cadrul D.J.A.O.V. şi comisari din cadrul C.J.P.C. au organizat o acţiune care a avut ca scop prevenirea şi combaterea traficului cu substanţe halucinogene de tip „etnobotanic”.

Astfel, echipele de control au efectuat verificări la trei ,,magazine de vise” din Satu Mare şi Carei.

Cel de pe strada Petru Bran din Satu Mare a fost închis temporar pentru că proprietarul nu a putut să prezinte declarațiile de conformitate ale produselor. Aceștia susțineau că vând îngrășăminte pentru plante. De asemenea, nu erau afișate prețurile“, a spus Valentin Breban, comisarul șef al OPC Satu Mare.

Probe ridicate

Poliţiştii au ridicat în vederea expertizării fizico-chimice mostre din 17 tipuri de produse oferite spre vânzare. Analizele de laborator urmează să indice dacă substanţele conţinute de aceste mostre intră sub incidenţa legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri cu modificările şi completările ulterioare şi a legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şoi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Ca urmare a controlului efectuat, au fost aplicate de către comisarii OPC sancţiuni contravenţionale în valoare de 28.000 de lei, iar faţă de unul dintre magazine s-a dispus măsura închiderii temporare pe o perioadă de până şase luni.

Din păcate, magazine de acest gen se tot deschid. În perioada următoare urmează să fie deschis unul în Negrești Oaș. Am luat probe pentru a vedea dacă aceste substanțe nu se numără printre cele interzise prin lege“, a mai spus Valentin Breban.

La data de 15 februarie a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 100 Ordonanţa de Urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Poliţia Română a declanşat acţiuni multiple pentru mediatizarea noilor prevederi legale, precum şi pentru verificarea magazinelor care comercializează plante etnobotanice sau pun la dispoziţie spaţii în vederea comercializării acestora.

În vederea urmăririi modului în care se respectă prevederile legale în domeniu, poliţiştii vor continua acţiunile şi controalele la unităţile care comercializează astfel de produse.
1634 vizite
Distribuie pe